From Jintro's Place 
/

Beagles

 

Titeren met Vaccicheck


Zoals u misschien heeft kunnen lezen in home hanteren wij een ander vaccinatiebeleid voor onze honden en pups dan normaal.

Wij leggen het graag aan u uit. Onderaan de pagina ziet u 2 voorbeelden uit de praktijk.

Als de pups geboren zijn, nemen ze met de eerste melk (de biest) die ze van hun moeder krijgen antilichamen op. Antilichamen zijn eiwitten die bescherming bieden tegen virussen, bacteriën en andere parasieten.

Hoeveel antilichamen ze binnen krijgen, is afhankelijk van hoeveel antilichamen de moeder heeft en hoeveel melk de pups drinken de eerste 4 uur na de geboorte. Deze antilichamen blijven ongeveer tussen de 6 en 12 weken aanwezig in het bloed van de pups, maar langer is ook zeker mogelijk. Gedurende deze periode zal deze bescherming van de pups tegen belangrijke virusziekten als Hepatitis, Parvo & Distemper (hondenziekte) afnemen en ophouden. Zolang die antilichamen in het bloed zitten, zijn de pups niet alleen beschermd, maar zal een vaccinatie ook niet aanslaan. 

Normaal worden pups met 6, 9 en 12 weken gevaccineerd, dit is omdat we niet weten wanneer de antilichamen zijn verdwenen.

Nu bestaat er een test, dit is de titertest (Vaccicheck). Met deze test kan worden aangetoond met een druppel bloed hoeveel antilichamen de pup nog heeft en of een vaccinatie wel echt nodig is. Als alle waardes op 1 of 0 staan zal vaccineren pas nodig zijn. Als er het juiste moment word gevaccineerd kan een hond misschien wel heel veel jaar met 1 vaccinatie doen.

Het mooiste is om dan ca. 4 weken na de vaccinatie te controleren of de vaccinatie inderdaad goed is aangeslagen. In het eerste jaar kunnen de antistoffen nog wel wijzigen, dus pas na een titerbepaling op 1-jarige leeftijd kan gezien worden wat het verloop in het eerste jaar is geweest. Zijn de waardes dan nog steeds hoog dan zal voor meerdere jaren worden afgetekend en heeft de pup maar 1 vaccinatie gehad.

In plaats van klakkeloos vaccineren laten wij met 7 weken een titerbepaling doen, wij zijn absoluut niet tegen vaccineren maar vaccineren op maat!. Niet alle dierenartsen doen dit en niet alle titerende artsen titeren ook pups. Dus organiseren wij altijd een terugkom dag(en). Dan komt de dierenarts bij ons thuis opnieuw titeren.

Het spreekt voor zich dat wij van de nieuwe eigenaren van onze pups verwachten dat zij hier positief tegenover staan en deze ingezette lijn ook zullen opvolgen, en er zoveel mogelijk zullen zijn op de georganiseerde terugkom dag(en).    

Sinds januari 2015 zijn de VacciCheck titerbepalingen volledig geaccepteerd en erkend door de Raad van Beheer en de WSAVA en geldig op Nederlandse shows, de meeste hondenscholen en ook bij steeds meer pensions.

 In de facebookgroep ‘Titeren met VacciCheck’ vindt u alle informatie over titeren. U kunt hier lid van worden en daar zult u zelf zien hoelang de meeste honden beschermd zijn die anders ‘gewoon’ gevaccineerd waren geweest terwijl dat niet nodig was.

Hieronder ziet u 2 praktijkvoorbeelden:

 <---Dit is een titertest van een hond van 10 maand oud die “gewoon” volgens het standaard schema is geënt. (waarde 0 en 1 zijn geen bescherming, 2 is zwak positief en 3 tot 6 is positief).

Op het eerste stripje ziet u de waardes van 3-0-1, deze hond is dus niet beschermd voor Parvo en Distemper. Dit komt omdat de hond tijdens de laatste vaccinatie met 12 weken nog antilichamen had voor Parvo en Distemper. de 6, 9 en 12 weken vaccinaties zijn dus niet aangeslagen en eigenlijk voor niets gegeven. Deze hond heeft vanaf een leeftijd van ongeveer 13 a 14 weken onbeschermd rond gelopen, terwijl de eigenaren dachten dat hij goed beschermd was. Hij moest nogmaals opnieuw de DHP vaccinatie krijgen.

 Het stripje er naast is na de herhaling van DHP vaccinatie, nu kunt u zien dat hij goed is beschermd. Waardes 3-6-6  

 

 <--- Op deze foto ziet u een titertest van 1 van de pups uit mijn eigen nest. Pas met 15 weken waren de antilichamen van Moeder weg! en stond alles op 0/1. Het perfecte moment om te enten.


                                                  

 


<--- 4 weken later wordt er gecontroleerd of de vaccinatie is aangeslagen. Zoals u ziet staat de Pravo nog op 0. De vaccinatie is dus niet aangeslagen en Pravo moet opnieuw worden gevaccineerd. 

 
<---Na 4 weken wordt er nogmaals gecontroleerd of de Parvo dit keer wel is aangeslagen. En nu heeft deze pup een hele mooie score! Pas over een jaar hoeft de test herhaald te worden. Als de uitslagen  dan 3 of hoger zijn wordt er voor 3 jaar afgetekend en hoeft de hond geen DHP vaccinaties in de tussentijd.

Na 3 jaar ga je weer Titeren net zo lang tot de antistoffen weer op 0/1 staan.


Elke hond is weer anders ook al komen ze uit het zelfde nest. Bij onze Tess was alles in 1x goed aangeslagen en bij haar andere zusje was ook de Parvo niet aangeslagen. Dit bewijst maar weer hoe belangrijk meten is want anders hadden deze pups tot een leeftijd van 1 jaar onbeschermd rond gelopen. Meten is Weten

 

 Voordelen titeren:

  • De pup heeft veel minder belastende vaccinaties nodig (wanneer er gevaccineerd wordt terwijl de pup nog de natuurlijke antilichamen heeft, zal de vaccinatie niet aanslaan)
  • De kans is zeer groot dat, indien op het juiste moment gevaccineerd wordt, de hond jarenlang beschermd is met slechts één vaccinatie.
  • Het lichaam wordt niet onnodig belast door te vaccineren terwijl er nog voldoende antistoffen aanwezig zijn
  • Er is slechts 1 druppeltje bloed nodig om te kunnen testen
  • Er zijn dieren die overgevoelig (kunnen) reageren op vaccinaties. Door te titeren wordt er zo minimaal mogelijk gevaccineerd, waardoor het lichaam niet getriggerd wordt en andere problemen veroorzaakt.
  • Je weet precies hoe je hond ervoor staat en dat deze goed beschermd is.

Eventuele nadelen titeren:

  • Indien de pup nog lang over de natuurlijke antilichamen beschikt, dan zal er in het begin wat vaker getiterd moeten worden
  • Omdat niet alle dierenartsen met ervaring in titeren ook ervaring hebben met het titeren van pups (is anders dan volwassen honden), kan het zijn dat u daarvoor naar een andere arts moet in de regio.